A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2018. július 2-6. között rendezte meg a fogyatékossággal élő emberek XXXI. Országos Speciális Művészeti Fesztiválját Székesfehérváron.

Határok nélkül - Speciális Művészeti Fesztivál Székesfehérváron

A kulturális fesztivál elsődleges célja az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben végzett művészeti munka és kulturális tevékenység bemutatása.

Kiemelendő cél továbbá a többségi társadalom tagjaihoz való közelítés, az integráció lehetséges módon történő előmozdítása és az a kezdeményezés, hogy a sérült alkotók és művészeti csoportjaik a Fő utcán felállított színpadon is bemutatkozhattak.
Délutánonként válogatott zenei- és táncprodukciók kerültek színpadra, esténként koncerteken szórakozhattak a résztvevők.

A sűrű program mellett kísérőrendezvények is kiemelt helyet kaptak: az MSMME kiállításai, a korábbi fesztiválok fellépőiről készült SZínpadKÉPEK, a sérült alkotók munkáiból álló festménykiállítás, valamint az MSMKE speciális filmes napok filmvetítései.

Péntek délelőtt a Vörösmarty Színházban az eseményt záró fergeteges hangulatú produkciók között mondott köszönetet az Alapítványnak Asztalos Zsolt a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke a kiemelt támogatásért, amely nélkül az utcai, színpadi rendezvények nem valósulhattak volna meg.

2018.06.12-én az Alapítvány autizmus spektrumzavarral élők klubja is részt vett fiataljaival a Székesfehérvár belvárosában rendezett Esélynapon. A rendezvényen helyet kaptak a látás, hallás, mozgás és értelmi fogyatékossággal élők is. Az egyes sátraknál megismerkedhettek az érdeklődők azokkal a problémákkal, nehézségekkel, amelyekkel nap mint nap szemben találják magukat azok az emberek, akik az épek világába nehezen tudnak beilleszkedni. Alapítványunk kisfilmekkel mutatta be, hogyan éreznek, gondolkodnak, mi okoz nehézséget és mitől mások az autisták. Nagy örömünkre, gyerekek és felnőttek is érdeklődve nézték az ismertetőnket. Foglalkozást tartottunk a klubba járó fiataljainknak, amelyet megnézhettek a látogatók. Együtt énekeltük, táncoltunk, és ezen a napon mindenki „egyenlő eséllyel” érezhette jól magát! Fontosnak tartjuk, hogy az emberek betekintést nyerjenek az autizmussal élők világába, mert ezáltal képessé válnak arra, hogy jobban elfogadják és megértsék az ő helyzetüket!

A Smart Grant Alapítvány közel évtizede segíti a rászorulókat élelmiszer-adományok szétosztásával. Évente több tonna élelmiszert gyűjtenek be és juttatnak el a szükséget szenvedőkhöz. Ehhez azonban nem rendelkeztek megfelelő szállító járművel. Önkénteseik munkát vállalnak, amelyért cserébe élelmiszert kapnak. A munkahelyre való oda-visszaszállítás nem kis gondot okozott eddig.

A "Fehérvár Travel" Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért megoldotta problémáikat és 3,5 millió forinttal segítette megvásárolni azt a kisbuszt, amely teher- és személyszállításra egyaránt alkalmas.  Az ünnepélyes átadásra június 20-án került sor.

Az eseményről itt olvashatnak:

A Fehérvár TV hírei között itt tekinthetik meg:

"Az enyingi épületben, ahol nemcsak a tagintézmény, de immár a nemrégiben alapított Lurkó Kuckó Egyesület is működik, tevékenyen folyik a munka. Szerteszét játékok találhatók, köztük pedig egy új, az úgynevezett „Világjáték teszt” is. – Iskola, kórház, padok, fák, vasút, tankok, tehenek és a háromfejű sárkány, ez mind a készlet része – mutat körbe Krisztina –, mely elemek a gyermekek megismerését segítik, s a játékon keresztül megmutatják, hogy mi az, amitől az adott fiatal szorong, fél.

Az Alapítvány nyújtotta támogatásról az alábbi linken találnak részletesebb beszámolót:
A „Fehérvár Travel” Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért támogatásának köszönhetően pályázaton nyertünk hang- és fénytechnikai eszközöket.
A Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény Polgárdi telephelye, még 2017-ben pályázott fény- és hangtechnikai eszközök beszerzésére a „Fehérvár Travel” Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért alapítványnál. 2017-ben derült ki, hogy 1.375.000 Ft értékben megnyertük a pályázatot.
A megrendelt termékek megérkeztek, melyet a lakók birtokba is vehettek. A modern technikai eszközök megkönnyítik és színvonalasabbá teszik a lakók programjait és a fesztiválokra való felkészítést, és a mindennapi fejlesztést is. Az eszközök ünnepélyes átadására 2018. január 31.-én került sor.

Köszönjük a támogatást Fehérvár Travel Alapítvány!