"Akik közösségben is magányosak."

E karitatív tevékenység Székesfehérvár két időseket ellátó, bentlakásos otthonában vált rendszeressé. Munkatársaink - kettő fő - heti két alkalommal látogatják meg az intézmények lakóit.
A személyes beszélgetés, leginkább meghallgatást jelent, hogy megismerje egymást a lakó és a látogató. Az életút feltárásából megtudhatjuk honnan jött, milyen munkát végzett aktív korában az idős ember. Erről szívesen beszélnek, visszaidézik a hajdani időket. A családi kötelék, a gyerekek, unokák visszatérő témái a beszélgetéseknek, természetesen csak akkor, ha e témákhoz a kedv is hozzájárul. A következő találkozás alkalmával már ismerősként beszélgethetünk egymással.
Különös figyelmet szánunk azokra, akiknek nincs hozzátartozója, vagy nem látogatja senki sem. Őket többször keressük és sokrétűbben próbálunk segíteni mindennapjaikon: megvásároljuk számukra amit kérnek, vagy éppen szemüveget csináltatunk az optikusnál. Kisebb csoportnak érdekes irodalmi alkotásokból tartunk felolvasást.
Az ágyban fekvőknél a találkozáskor éppen szükséges dolgokra figyelünk: vizet vagy teát töltünk az üvegébe, segítünk meginni azt. Megpucolunk egy narancsot, almát.  Beszélgetünk, érdeklődünk hogyléte felől, megkérdezzük mire lenne szüksége. Néha - közös akarattal - együtt imádkozunk.
Besegítünk a mentális foglalkoztató munkatársak munkájába: a  kerekes székeseket, a nehezebben sétálókat a közösségi helyiségbe - és vissza - segítjük,  támogatjuk, hogy a közösségi programokban részt vehessenek, hozzájárulunk a terem díszítéséhez. Közös mozizáshoz  DVD filmeket vásárolunk. "Városnéző kisvonatozás fagyizással",  ez rendszeres  program akkor, ha az időjárás megengedi.
Nyári időben az udvaron fagyizunk egy triciklis fagyis meghívásával, így az együttlét hangulata is emelkedetté válik. A gyümölcsérlelő hónapok kihagyhatatlan programja a "Gyümölcsnapok" megtartása. Az idény gyümölcseiből bőségesen fogyaszthat mindenki. 
Az intézmény zenés közösségi programokat  szervez: a "Farsangi mulatság", a "Szüreti bál", a "Mikulás bál" a legjelesebbek.  Ezen alkalmakkor fényképeket készítünk és utána kiosztjuk a fényképen szereplőknek. Örülnek a kapott  képeknek, amelyekkel könnyebben visszaidézik a történteket, a vidám pillanatokat. A névnapokat figyelemmel kísérjük és minden névnaposnak személyesen, egy szép képeslapon adjuk át köszöntésünket.
A Fehérvár Travel Utazási Iroda minden ősszel két autóbuszt biztosít, amellyel egynapos kirándulásra megyünk  Magyarország valamely nem túl messzi, de szép részére.

Karácsonykor ajándékokkal lepjük meg a hozzátartozó nélküli rászorulókat.
 
Az említett programok költségeinek fedezetét
a "Fehérvár Travel" Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért
biztosítja.

{AG}farsang{/AG}

[Vissza]